Здравословно ниво на холестерола е:


Преди да започнете да ядете любимото си ястие, може да искате да знаете дали имате твърде много холестерол. Преди няколко години, много хора не бяха наясно с това какво е ниво на холестерола но сега, с цялата информация около нас, вече не мога да отминат проблема с холестерола и с това как той променя живота ни. Трябва да запомните че вие сте това, което ядете, а това което ядете определено има много общо с вашия холестерол. Но какво обаче е холестерол? И как да разберете дали нивото Ви е в нормата?

Холестеролът е...


(Прочетете повече тук)
Холестеролът е тип липиди нужни за жизнените функции на тялото. Вдяка наша клетка е заобиколена от холестерол, чията работа е да изулира нашите нервни влакна. Изолирайки ги, холестеролът осигурява преминаването на нервните сигнали, което е изключитлено важно. Холестеролът също така произвежда хормони, които се използват, за да разнасят из тялото специални сигнали.
Твърде много холестерол в тялото ще увеличи шансовете за сърдечни заболявания. Ако нивата ви са високи, трябва да се опитате да ги намалите. Въпреки че холестеролът е жизненоважен, за да функционират телата ни, той все пак трябва да бъде контролиран.

Как да разберете дали нивата на холестеролът ви са високи?

Трябва да се консултирате с лекар, за да разберете точно нивата си. Това се разбира от кръвната картина, която трябва да се прави поне веднъж годишно на всеки човек.
Разбирането на нивото ви, обаче, не е достатъчно, за да се разбере дали при вас има риск от сърдешно заболяване, трябва да разберете съшо нивата на Липопротеините.
Липопротеините са молекули, които са специално създадени да носят холестерола в тялото. Те са важни, защото те контролират количеството и местоположението на холестерола в тялото ви.
Има два основни типа Липопротеини:
-Липопротеини с висока плътност
-Липопротеини с ниска плътност

Тези, които трябва да бъдат следени са Липопротеините с ниска плътност. Високо ниво от тях значи че имате лош холестерол, който се наслоява. Другият тип липопротеини се свързва с добрия холестерол който те носят извън клетките и към черния дроб.

Сложността в тази картина е какво е правилното ниво холестерол за конкретния човек. Лекарите обикновено могат да кажат какви нива човек трябва да има. Средно-статистическият човек обикновено трябва да има около 4.0mmol/l, но ако имате от нисък брой ниско липопротеините, тогава количеството трябва да е около 2.0mmol/l. Както беше споменато, всеки човек е различен и затова трябва да се провери при лекар, за да знае точно каква е целта му.


холестеролът е важен и затова трябва да знаете нивата, които са здравословни за вас, за да може да ги контролирате. Все повече хора развиват сърдечни заболявания заради нивата на холестерола си, затова е желателно да посетите вашият лекар и да разберете какво е положението.

Има много начини да подобрите холестеролните си нива. Яжте здравословно, упражнявайте се, не пушете и се стремете да поддържате теглото си в норма. Всичко това намалява вредният холестерол и ви прави устойчиви към болести.

Следването на здравословна диета с ниско съдържание на мазнини също може да помогне. Ако здравословното ядене и упражненията не помогнат до около шест месеца, посъветвайте се със семейния си лекар за подходящо лечение.

a href=