Как да живеем здравословен живот

 

Тъй като обещах този сайт да бъде посветен на справянето с проблемите, които хората срещат пораствайки, ше отделя "малко" място на това как да живеем здравословно. Или по-скоро ще копирам това, което съм писала на други места по темата. Да се надяваме, че това ще бъде добро начало.

Първо нека се изясним. Аз вярвам, че здравето е основен фактор за нашето щастие. И не, нямам предвид общото физическо здраве, защото понякога то трудно се поддава на манипулация. Някои хора са родени с дефекти в телата си, които могат да ги съпътстват през целия им живот и да бъдат един вид пречка. Но трябва ли това да ни разделя от щастието ни? НЕ!


И така, нека ви кажа какво аз смятам за важно за нашия живот, като ще се опитам да ги подредя по важност.

1. Въздух. Да, дишането е това което правим най-често през живота си и в повечето време напълно неосъзнато. Така, ако искате да се научите как да дишате правилно, не е никак лоша идея да се запишете на курс по йога-той може да направи чудеса за вас.
Това, на което аз ще кажа по въпроса е, че е изключително важно за нивата на енергията ни да имаме достатъчно количество кислород в мозъка. За скептиците ще поясня, че под енергия нямам предвид нищо "метафизично", а жизнеността която е необходима за ежедневния ни живот и настроение. Какво значи това 1) винаги трябва да се стремим да дишаме чист въздух- поне без опустошителния цигарен дим, 2) желателно е да се опитваме да дишаме колкото се може по-дълбоко, но без да напрягаме белите си дробове. Просто дишайте и се наслаждавайте на усещането-това е достатъчно. За повече информация по въпроса ще добавя линк и малко литература.
2. Вода. Всички знаем колко вода има в клетките ни- МНОГО! Повече от 90%. Което значи, че се нуждаем от много и чиста вода всеки ден, за да поддържаме тялото си свежо и здраво. Пийте колкото се може повече! Няма да си навредите., освен ако нямате здравословен проблем (както всички книги за диети предупреждават- преди всяка промяна в режима си, посъветвайте се с лекуващия лекар,важно е!) Пийте минерална вода, тъй като тя осигурява минералите от които имаме нужда и освен това има алкална реакция, което е добре за стомаха. Яжте много плодове и зеленчуци. Те са вкусни, богати на полезни вещества, хранителни и здравословни. И нискокалорични.
3.Храна. Нека поговорим за свръхтеглото. Някои мислят, че няма проблеми да си с наднормено тегло. Е аз не мисля така. Да, да се приемаш е хубаво нещо, не трябва да  се срамуваме от това което сме, но това не значи, че не трябва да се стремим се опитваме да станем по-добри. И така, за мен е изключително важно  теглото да е в нормата. Ако изглеждаш добре, е много по-лесно да се чустваш , да бъдеш харесван, да имаш повече енергия, която да използваш ,за да с е забавляваш и наслаждаваш на живота си. Разбира се, аз вярвам , че нашето самоусещане може да бъде контролирано само и единствено от нас и нашата воля, но да се чустваш добре, когато се чустваш нехаресван, неразбиран и неприет е доста трудно. Затова, пнека се концентрираме върху контрола над трглото ни.
Разбирам, че е достра трудно да бъдеш в идеална форма. Наистина го разбирам. !Има толкова много причини, фактори и проблеми- всичко е много сложно. Но няма да навреди човек да се опита да влезе във форма, да поотслабне и да излезе на разходка в новите си по-тесни дрехи, с новото си, по-красиво тяло.!
По-надолу, ще прочетете няколко съвета, които написах веднъж в един форум. Без да съм специалист и да твърдя, че съм сто процента права, надявам се да откриете, че поне част от тези идеи ви действат благотворно и да ги прилагате с желание и търпение. Повече не е нужно.
Преди да пристъпите към някоя откачена диета, моля прочетете статията за соята , тъй като има доста интересни неща в нея. Аз лично обичам да ям соеви кълнове, но тази статия определено ме обърква. Освен това, прочетете и статията за холестерола. Там също има какво да се научи!

Холестеролът-как и защо?  Соята-здравословна или не?

Преди всичко, когато започвате нова диета или система за отслабване, винаги се опитвайте да съберете максимално количество информация, да проучите всички възможни странични ефекти и се постарайте да действате внимателно, осъзнато и най-вече следете отклика на тялото ви- ако се почуствате зле (не обезсърчени, а болни) най-добре спрете и по-мислете дали това е най-добрият начин да отслабнете. Често можем да си навредим много лишавайки тялото си от жизненоважни витамини и минерали и
вместо да се превърнем в по-красив човек, влизаме в болница. Мисля, че не е необходимо да се стига до там.!
4. Упражнения. Нашето тяло е създадено, за да се движи! Всичките ни мускули, те жадуват да се движат. Те искат да правят неща, да се разтягат и потят. Така че, бъдете добри и им осигурете малко упражнения. Правете каквото си поискате- от йога, до ходене или културизъм. Правете това, което ви харесва. Тичането например е прекрасен начин да останете във форма. Да, в началото е трудно, но след като спрете да го правите като наказние и започнете да се забавлявате- то се превръща в наслада. Научих това, когато получих кученцето си и започнах да тичам с него. Беш абсолютно просветление.
5. Сън. Едва ли мога да наблегна повече на това. Да, хората се нуждаят от различно количество сън и така нататък, н едно нещо е сигурно.  Стойте 11 дена без сън и ст МЪРТВИ. Опитвала съм границите на способностите си в тази насока и мога да ви кажа- ГАДНО Е!
Без сън мозъкът просто не може да работи правилно. Разваля се. Рефлексите ти са бавни, светът е твърде ярък и размазан, настроение се клатушка, мда, звучи почти забавно, но не е! Защото в този момент, просто не можеш да се забавляваш. Гадно е!
И така, дори да не страдате от безсъние, уверете се, че  спите поне 7 часа на нощ, всяка нощ. Докато спите, мозъкът пренарежда информацията събрана през деня, тялото се отпуска, душата се свързва , с който трябва да се свърже и стресът просто изчезва. Тъй като знам, че много хора имат проблеми със съня (аз самата съм една от тях), можеби ще напиша статия за съня по-късно, но  засега, нека просто да кажем че има 3 ключови моменти за получаването на дравословен сън- движете се достатъчно, излагайте се на достатъчно слънчева светлина (да, телата ни и очите ни се нуждаят от слънчева светлина , особено очите, така че опитайте се да прекарвате достатъчно време навън, на слънце) и когато сте в леглото- просто се опитайте да се отпуснете. Взимала съм твърде много хапчета за сън, докато не осъзнах това- веднъж да се успокои умът, което ще рече, да не мисли за НИЩо, сънят идва сам. Трудно,  но си заслужава.
6.  Внимавайте какво вкарвате в тялото си. Всяка хапка или глътка изменя химическата среда в тялото ни, действайки чрез нея на чуствата ни и променяйки клетките ни. Четете етикетите на нещата които си купувате- важно е. Лъжат ни, че химикалите навсякъде около нас са безвредни, но разбира се това е лъжа. Може и да не ни убиват, но определено не ни правят по-силни. Те променят телата ни в посоки, които не винаг можем да уетим навреме. Така че избягвайте коктейли от боклуци, фафла или шоколадче на ден не са фатални, важното е основната ни храна да е възможно най-чиста и здравословна. Грижете се отговорно за тялото си и то ще се отплати.
7 Цигарите, наркотиците, алкохолът трябва да бъдат сведени до минимум. Първите две изобщо не ви трябват. Искате силни усешания- правете безопасен (!!!) секс.

Ако имате нужда от повече информация за холестерола или искате да прочетете повече за соята, вижте следните две статии

И последно, но не по важност, опитайте се да се забавлявате. Бъдете положителни и се забавлявай колкото се може повече- това може да направи чудеса за всеки! И освен това е къде къде по-забавно да се живее с усмивка.


Ето обещаните съвети за отслабване:


Първо, ако имате бавен метаболизъм, тоа определено е пречка. Може би не напълно, тъй като така можеш да останеш пиян повече, но това не е чак такъв бонус.
 Чудя се защо не можеш да останеш и сит, но предполагам, че това е повече навик, от колкото друго.
Мисля че най-дбрата диета е тази, която лекарят ви дава.  Защото това което е добро за един, може да да не е добро за друг. Да, има някои общи насоки, например основните елементи в телата ни са еднакви, но количествата им не са. Освен това, има някои книги, които свързват различните кръвни групи с различното хранене- и поне за мен, това в 85% от случаите е вярно. Така че ако ще правите диета- правете го умно.

Може би добра отправна точка е да започнете да готтвите. Приготвянето на храната първо ще отложи , така че може да се окажете и не чак толкова гладни, а и така можете да приготвяте здравословна храна. Освен това пазаруването и планирането на яденето е забавно и можете да се наслаждавате на вкусното ястие преди да сте го вкусили дори.
Лошите храни като Макдоналдс и т.н. определено са нещо, което трябва да се избягва. Веднъж в седмицата- става, но повече- НЕ! Ако се замислите как е приготвено, и от кой и  от какво, определено можете да се отвратите. Сещате ли се за клипът на Еминем? Мда.
Най-добрата замяна ако питате мен на яденето по навик или заради захарта е въображението. Захарта атакува липсата на ендорфини в мозъка, так че ако започнете да си мислите за нещо весело и се разсеете, моежте да си възстановите ендорфинитте, без любимото шоколадче. Работи, повярвайте ми. Просто си помислете за нещо весело, някой който обичате в абсурдно смешна ситуация. Като кученце опитващо се да си захапе опашката. Ше почуствате разликата веднага.
Разнообразието. Напълно нежелателно е /защото коремът ви не е кошче за боклук/ да ядете много неща на веднъж. Това може да ви накара да се чуствате тежки и замаяни. Аз го правя и съм мнооого щастлива, но все пак го правя в мнооого малки количества. Предполагам, че зависи от метаболизма, но все пак, човешкото тяло има нужда от разнообразие, за да си осигури необходимите химически вещества. Затова дори да обичате дадено ястие, опитайте се да го разнообразите, да слагате различна гарнитура, или да опитате нещо съвсем ново. Ако не, поне пийте комбинирани витамини-не е достатъчно, но е по-добре от нищо.
Не забравяйте да се награждавате за проявената самодисциплина с любимата си храна. Като например- Понеделник- шоколад, Вторник- спагети и така нататък. Важното е да бъдете умерени. А и трудната диета се осмисля ако има какво да очаквате.

И последно,  четете етикетите. Ако е написана цялата азбука с Е едва ли тази храна ще бъде особено здравословна. Невъзможно е да се опазим от химикалите , но поне можем да изберем
най-малкото зло.

Мислете какво ядете докато го ядете. Ако ядете често по навик, опитайте се да не гледате телевизия докато ядете. Просто се насладете на ястието- усетете го, вкусете го и знайте, че ядете. Толкова е безмислено да бъдеш пълен и да не се наслаждаваш на шоколада. Все едно имаш зелена светлина да ядеш всичко, което искаш, а ти да се тъпчеш с боклуци на сън. Знам че със всички тези модели, суперзвезди и деца в Африка, които мечтаят за шоколадче, поне се наслаждавайте на "порока си".
Движете се, танцувайте, качвайте и слизайте стълби, каквото и да е-движете се.
И пийте ВОДА (топла, студената засища твърде бързо). Тялото ни се е предимно водно, така че не го "изсушавайте". А и е толкова неприятно да си жаден. Освен това една чаша вода преди хранене или когато си гладен може да потуши глада и да успокои стомаха, тъй като разрежда киселинната среда, която ни кара да чустваме глад.

Това е всичко приятели! И не забравяйте да се забавлявате. Това е най-важното!