Захарта - отрова или лекарство?

IОбичам захар. Това е положението и някакви съвети как да я огранича или да спра да я има не помагат. Но скорошната статия в NewScientist (Sugar on trial: What you really need to know) ме накара да преосмисля нагласата си към нея.
Първо, нека го кажа ясно - не съм против захарта. Смятам, че както с всичко друго, е важно да си умерен. И докато законовите рамки и насоки за консумацията и влагането й в продукти зависят от Световната Здравна Организация (СЗО) и държавата, Fпроучванията са ясни - заедно с трансмазнините, злоупотребата със захар е сред основните фактори за затлъстяването, сърдечните заболявания и диабета тип II.

Ще разделя материала на две части - научна и духовна и се надявам с него да успея да ви покажа, защо захарта трябва да бъде смятана за отрова само в големи количества, а когато се консумира с мярка, може да бъде считана дори и за лекарство.

Да започнем с някой ключови моменти в проучванията (както са представени в цитираната по-горе статия):


Забележете, че тук не се говори за естествените форми на захарите - фруктоза в плодовете и зеленчуците, лактоза в млякото, мед и т.н, а за добавените изкуствено захари в храните - сукроза и високо-фреуктозен царевичен сироп. Освен това съм съкратила доста статията, за да наблегна на важното в нея.
"През 1700, средно-статистическото домакинство в Англия е консумирало по-малко от 2 кг захар на година. До края на века (т.е. 2000г), това количество се е учетворило и в САЩ е близко до 40кг на човек на година - повече от 20 чаени лъжици на ден.
Всичката тази ненужна захар добавя калории към нашата диета и не е изненадващо, че увеличението на консумацията съвпада с увеличенито на затлъстяването, и свързнаите с него проблеми като диабет тип 2. ОТ 1980 г. , нивата на затлъствяне са се учетворили в развиващия се свят до почти 1 млрд. човека.
За фруктозата, случаят се основава на факта, че за разлика от глюкозата, тя не играе основна роля в човешкия метаболизъм. За начало, фруктозата се метаболизира почти изцяло в черния дроб. Когато ядем многоот нея, Лустиг и други твърдят, че голяма част от нея се трансформира в мазнина. Отлагането на мазнина в черния дроб води до възпаление, нараняване и на края до цироза. Затлъстелия черен дроб също е свързан с резистенция към инсулин, предвестник на диабета. Фруктозата се превръща в енергия но според Лустиг, за разлика от глюкозата, това произвежда много кислородни радикали, опасно реактивни химикали, които атакуват телата ни и водят до стареене. Още повече, за разлика от глюкозата, фруктозата не се регулира от инсулина. Този хормон държи нивата на глюкоза в кръвта стабилни и подпомага производството на лептин, хормон, който ни кара да се чувстваме нахранени. Фруктозата не въздейства на производството на лептин и дори едно малко проучване смята, че води до производството на грехлин, хормон, който ни кара да се чувстваме гладни. Иначе казано, фруктозата води до преяждане. Последно, яденето на много фруктоза е показало в животински и човешки проучвания че качва нивата на триглицеридите в кръвта, които увеличават риска от втвърдяване на аретериите и сърдечно-съдови заболявания.
През 2012, Люк Тапи заключва, че въпреки че има причина за тревога при хора, които вече имат метаболитни заболявания или са в риск от такива, няма доказателства, че сама по себе си, фруктозата е причинител на тези заболявания.
Друго зловещо твърдение срещу захарта е, че променя хранителните навици, чрез промяна на мозъчната химия така че да ни накара да искаме още. Няколко проучвания при плъхове са показали, че наплив на сладост въздейства на системата за награди в мозъка по начин подобен на кокаина. Храни с високи мазнини и захар - наречени "hyperpalatable" - са известни, че събуждат системата за награда чрез увеличаване на нивата на допамин, подобно на други пристрастяващи вещества.
Миналата година, Лиза Те Моренга, изследовател по човешко хранене, преглежда проучвания за връзката между захарта и теглото. Тя заключва, че не е задължително яденето на много захар да те направи дебел, това което ни прави дебели е яденето от всичко по много. Но тези, които ядат много захар имат склонност да консумират повече калории като цяло и да наддават тегло. (..) Липсата на насищане от захарните напитки (заради 65% фруктоза в тях) прави възможно да консумираме много повече калории на едн охранене, отколкото бихме консумирали иначе.
Новите насоки на СЗО все още се изработват, но изтекла информация подсказва, че вероятно ще препоръчат само 5% от дневните калории да идва от захари. Това ще значи намаляване на консумацията в момента с 2/3, до около 8 ч.л. на ден за мъжете и 6 за жените. За сравнение, в една стандартна кола има 10 ч.л.
Sugar on trial: What you really need to know

Това което в общи линии става ясно е, че високо-фруктозния царевичен сироп използван в готовата храна е лож за вашето здраве. Дори и да се упражнявате редовно и да се опитвате да ядете добре-балансирана диета, вашето тяло ще отделя твърде много полезни вещества, за да елиминира лошите ефекти от този сироп и трансмазнините, вместо да поправя разваленото ви ДНК и да ви държи здрави. Разбира се, едва ли има сила, която да ме държи далеч от парче шоколад на ден (или пък шоколадова торта от време на време), но просто запомнете - за да се справите с вредните ефекти от захарната мания и фруктозата ще трябва да ядете много повече плодове и зеленчуци, в които също има (макар и много по-малко) фруктоза. На кратко, желателно е да се яде максимално 6-8 ч. лъжици захар дневно. Вероятно ако днес ядете по-малко, а утре повече това може и да помогне, но ако често пресичате тази граница, рискувате гадни болести сред които затлъстяването е най-малкият проблем. Много ми хареса съвета на една известна диетоложка по телевизията - забравете междинните хранения, спрете да чопкате от тук от там по малко, изяжте си сладоледа, тортата или каквото е там на едно ядене и забравете за сладкото за деня. И разбира се, забравете разните сладки газирани напирки. 10 ч. лъжици захар в една кутийка кола? Стига бе! Можете да изядете парче торта, в което да има толкова захар. И ще бъде много по-здравословно и вкусно!

Духовна страна

Друга интересна гледна точка е духовната страна на захарта. Дори в цитираната по-горе статия и проучвания се казва, че захарта стимулира мозъка и има подобен ефект на кокаина. Обикновено наблюдение е достатъчно, за да се види, че яденето на шоколад те кара да се чувстваш доволен, приповдигнат и щастлив. Само че също така може да те направи хиперактивен и неспособен да се концентрира (особено важно при малките деца). Според един сайт посветен на йога, в дългосрочен мащаб, прекалената консумация на захар води до апатия и отнесеност.
В една книга която четох имаше интересно обяснение на този процес. Ефектът на захарта е като на повечето "добри" наркотици и алкохола - вдъхва ти енергия, повдига ти вибрациите и ти кара да искаш да завладееш света. Или поне ти дава фалшивото впечатление, че можеш да го направиш. Защо да е фалшиво? Защото парченце шоколад не може да ти вдигне вибрациите ти достатъчно. То просто те залъгва за кратко и ти помага да вкусиш какво би могло да бъде ако ти беше този човек, вдъхва ти оптимизъм и ти обещава, че е възможно да си този човек. Минути по-късно ,ти си си все същия човек, само дето разочарована и жадуващ за още шоколад. Може и да го описвам твърде драматично, но горе-долу това е процесът. Взимаш енергия назаем и после трябва да я върнеш. Съжалявам, че не мога да си спомня името на книгата, за да я цитирам точно, но това беше идеята. Също така, казваше че захарта остава черен, лепкав, подобен на катран отпечатък върху енергийната ни структура. С времето, той се акомулира и ни прави все по-"тежки".
Интересно, но в тази книга се споменаваше също така че в древността, заради свойството й да повдига духа и вибрациите му, захарта се е ползала за лекартво. Сега, вече е общо-взето наркотик, с който се злоупотребява масово. Така че бъдете нащрек за нейните употреби и злоупотреби и че всяко нещо си има две страни, които ако използваш разумно и с мярка, може да извлечеш и полза. Може да прочетете повече за вкусовете според китайската медицина тук .