Защо наука?


 

В този сайт ви предлагам възможността не само да намерите помощ за определени проблеми, но и да разберете защо е необходимо да се справяте с проблемите си вместо да ги заравяте или да чакате те да отминат...

Факти:

  • От общоят брой проби от проучване направено в САШ, 79% от учителите по математика вярват че има спад в математичестките способности на ученици в гимназия.
  • Ново проучване показва че задачите по математика в Националния изпит (САЩ) са твърде лесни или неадекватни.
  • Доклад към центъра Браун по политиката в образованието показва че твърде много средношколски учители по математика нямат необходимото обучение по математика.
  • Децата не харесват математиката. Учителите им не успяват да запаля интереса им, родителите нямат време или желание да работят с тях и често те мразят също толкова математиката.
  • Въпреки че децата стават все по-умни и задачите стават по-лесни за тях, общото ниво на разбиране на математиката пада! Защо? Защото все повече ученици и учители просто не ги е грижа! Те не виждат смисъл в това да се занимават с наука.

Добре, защото математиката и науката с важни?

Може и да изглеждат скучни и безмислени и дори болезнени, в края на краищата всичко се свежда до тях. Защо?

Едно време не сме били нищо повече от бозайници. Дори в креационистките сценарии, пак сме били близо до това. Обществото е било силно затворено и агресивно, животът е бил труден, храната ни е тичала в горите или умирала в наводненията, животът ни не е струвал нищо. Природата е била мистерия- тъмните сили управлявали Земята и техните жреци управлявали сърцата и умовете на човечеството.

Това което е променило светът ни и го е направил такъв какъвто е днес е човешкото любопитство и жаждата за знание.

Първо били звездите. Човекът гледало в тях и виждало боговете, съзвездията и тайните истории на Съзиданието.  Тогава той видял, че те се подчиняват на определени закони и започнал да ги изучава. Година след година, деситилетие след деситилетие, век след век смисълът им се проявявал и оформял. Човекът помислил и решил, че Природата се подчинява на закони. Тогава той започнал да търси закони около себе си, в близкото си обкъжение- и ги намерил. Толкова много, толкова нови, толкова интересни. Неговото любопитство нараствало и се засилвало и той продължавал да търси и да се бори за знанието, докато малките парчета не оформили Великолепна Картина. Картината на Реалността открита с методите на науката. Това било началото.

Междувременно, друга способност набирала сила- математиката. Историята на математика може да бъде намерена в мрежата, затова няма да говоря за нея. По-важно е защо е трябвало тя да се появи. Някои мислят, че математиката е наука- но тя не е. Математиката е чисто и просто Език. Езикът, с който се описват естествените закони в количество. Математиката е езикът на нашите мисли. Тя дала на древните учени възможността да търсят връзки, да измерват разлики и да превеждат истината на хиляди езици, в безброй времена! Защото макар и не толкова очевидно, именно математиката позволява описанието на реалността в термините на науката.!

Науката и математиката са проява на човешкия ум. Те са децата на нашето желание да знаем. Те са родители на нашето желание да разберем. Те са средства, за да споделим наученото и разбраното. Те ни помагат да направим света по-добър.

Какво трябва това да значи за детето, което не може да реши проста математическа задача? Всичко!

Математиката учи нашите умове да мислят. Тя ги дисциплинира по такъв начин, че те винаги да бъдат на линия и да се подчиняват. Задачите са предизвикателствата, които ни показват колко голяма е способността ни да мислим. А мисленето е това което ни прави хора.

Защо математиката е важна? Защото тя е най-добрият инструмент за развиване на нашите способности. Математиката и науката са истинките мостове между сега и отдавна изчезналите времена. Те са нашата връзка с древните мъже и жени, които са допринесли цивилизавията ни да стане такава каквато е. За добро или зло.

И така, момчета и момичета, деца и родители, моля ви, спрете се за момент и си представете потока на времето, през годините, всички нови неща, които сме намерили, всички нови способности и умения, които сме придобили. Вижте древната вечер, топла до огнището, студена и страшна извън така крехкта къща, пламъците които отмират и студът, който бавно но сигурно настъпва. Сега вижте удобната си къща с камина, със свръх-модерен лаптоп в скута си. Как ви се струва това? Можете ли да усетите разликата? Добре, защото тази разлика идва точно от развитието на науката и математиката. Ако тогава, хората са си мислели, че последните са досадни и безполезни, все още щяхме да ивеем в колиби. Така че помислете отново преди да кажете, че математиката не си струва!

Връщайки се в наше време, какво може да ни даде науката, за да прекараме известно време борейки се с предизвикателствата и?

Ами да го кажем просто- отново всичко!!! Помислете за компютрите- какво са те? Основават се на сметки. Да, всички го знаем. Спомнете си 0-те и 1-те. Това е вашият компютър. Софтуера- какво е той преди да бъде компилиран- програма базирана на логика и изобразяване на нужните ни резултати в подходящи променливи с подходящи закони. Да, сигурна съм, че можете да работите с компютър прекрасно без никога да се замислите какво има "зад" екрана. Но това е просто пример.

Живеем в ерата на информацията. Ако не знаете как да се справите с нея, как да я категоризирате и да видите скритите връзки, сте просто загубени. А най-добрият начин да научите как се прави това е да се занимавате с точни науки и математика. Да се научите да мислите като компютър. Да бъдете математици и учени и изследователи.

Още повече, всяка човешка дейност, особено тези с които се опитваме да изкараме пари, изискват дисциплина и логика. Кaквото и да се опитвате да научите, каквото и да искате да работите, имате нужда от тези две умения, за да успеете! Най-добрият начин да ги получите? Правилно! Математика и наука!

Надявам се да съм ви накарала да обмислите отношението си към науката или дори да започнете да я харесвате малко повече. Аналитичното мислене е дар за нашето съществуване, нека не го пилеем, заради лоша реклама. Открийте красотата в науката сега!